Έχετε βουλωμένη γραμμή αποχέτευσης; Ορίστε τι πρέπει να κάνετε

Αποφράξεις Αθήνα

Αποφράξεις Αθήνα

Όταν έχετε μια φραγμένη αποχέτευση στο σπίτι σας, το πρώτο σας ένστικτο είναι πιθανότατα να πάρετε μια βεντούζα. Θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου το τυπικό βύθισμα είναι σχεδόν άχρηστο – όπως όταν φράζει η κύρια γραμμή αποχέτευσης του σπιτιού σας. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να καταλήξετε με εκτεταμένες πλημμύρες και υδραυλικά προβλήματα σε όλο το σπίτι σας.
Για να αποφύγετε σοβαρές ζημιές, πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τις φραγμένες γραμμές αποχέτευσης και να γνωρίζετε πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Είναι φραγμένες οι κύριες γραμμές αποχέτευσης;

Σε όλο το σπίτι σας, έχετε γραμμές αποχέτευσης που μεταφέρουν λύματα από νεροχύτες, τουαλέτες, μπανιέρες και άλλα. Όλες αυτές οι γραμμές οδηγούν στην κύρια γραμμή αποχέτευσης. Αυτός ο τεράστιος σωλήνας στέλνει όλα τα απόβλητα από το σπίτι σας κατευθείαν στον υπόνομο ή στο σηπτικό σας σύστημα. Όταν βουλώνει, οι αποχετεύσεις σε όλο το σπίτι σας δεν μπορούν να λειτουργήσουν – και μπορεί να καταλήξετε ακόμη και με νερό που βγαίνει από τα εξαρτήματά σας, σωλήνες που έχουν διαρροή και άλλα προβλήματα. Σκέτη αηδία!

Εάν βρεθείτε με μια απόφραξη της κύριας γραμμής αποχέτευσης, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας τρόπος να το διορθώσετε μόνοι σας. Αυτές οι γραμμές αποχέτευσης είναι συχνά θαμμένες βαθιά κάτω από το έδαφος, μακριά από το σπίτι σας. Συνήθως χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό και επαγγελματική τεχνογνωσία για να τις χειριστείτε. Αν ζείτε στην Αθήνα κι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το αποχετευτικό σας σύστημα ψάξτε υπηρεσίες όπως είναι οι αποφράξεις Αθήνα. Αν και συνήθως δεν μπορείτε να το επισκευάσετε μόνοι σας, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε αβοήθητοι. Υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα μέχρι να σας βοηθήσει ένας υδραυλικός.

Αιτίες φραγμένης γραμμής αποχέτευσης

Αυτός ο τύπος απόφραξης είναι αρκετά σπάνιος, καθώς οι περισσότερες γραμμές αποχέτευσης έχουν πλάτος περίπου 4 έως 6 ίντσες. Συνήθως συμβαίνει μόνο αν κάτι έχει πάει πολύ στραβά στο υδραυλικό σας σύστημα. Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες απόφραξης είναι η βλάβη στην ίδια τη γραμμή αποχέτευσης. Εάν ένας σωλήνας καταρρεύσει ή λυγίσει, η ζημιά μπορεί να εμποδίσει τη σωστή μετακίνηση των αποβλήτων μέσω της γραμμής. Υπάρχουν όλων των ειδών τα πράγματα που μπορούν να βλάψουν μια γραμμή αποχέτευσης, όπως:

Μετατόπιση του εδάφους γύρω από το σωλήνα
Διάβρωση εντός του σωλήνα
Κατασκευές κοντά στη γραμμή
Βαριά κυκλοφορία πάνω από τον αγωγό αποχέτευσης
Κατεστραμμένες συνδέσεις σωλήνων
Ένας άλλος σημαντικός λόγος απόφραξης των αποχετευτικών αγωγών είναι ότι σταδιακά χαλαρώνουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η κάμψη του σωλήνα διευκολύνει τη συγκέντρωση σκουπιδιών, προκαλώντας τελικά απόφραξη.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος σκουπιδιών που φράζει μια γραμμή αποχέτευσης είναι το λίπος. Αν ρίξετε λίπη, γράσα ή έλαια στην αποχέτευση ενός νεροχύτη, αυτά τελικά θα κρυώσουν και θα σκληρύνουν. Ακόμα και αν τρέξετε ζεστό νερό με το λίπος, συνήθως στερεοποιείται μέχρι να φτάσει στην κύρια γραμμή αποχέτευσης. Στη συνέχεια, το λίπος κολλάει στις γραμμές σας και προκαλεί απόφραξη.

Άλλοι τύποι υπολειμμάτων που συχνά προκαλούν φραγή περιλαμβάνουν χαρτοπετσέτες, προϊόντα υγιεινής και άλλα ογκώδη αντικείμενα που πετιούνται στην τουαλέτα.

Τι να κάνετε όταν η γραμμή αποχέτευσης είναι φραγμένη

Το να αντιληφθείτε ότι η αποχετευτική σας γραμμή είναι φραγμένη είναι το ήμισυ του παντός. Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι συμβαίνει, η λύση είναι απλή. Πρέπει απλώς να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να ακολουθήσετε αυτά τα δύο απλά βήματα:

1. Κλείστε το νερό
Πρώτα απ’ όλα, κλείστε το νερό στο σπίτι σας. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό γιατί εμποδίζει την κατάσταση να χειροτερέψει. Δεν θέλετε να ανοίξετε αφηρημένα έναν βουλωμένο νεροχύτη και να καταλήξετε να πλημμυρίσει ένα από τα μπάνια σας με ακατέργαστα λύματα. Εμποδίζει επίσης σωλήνες που έχουν διαρροή ή αυτόματες διαδικασίες – όπως ένα πλυντήριο πιάτων με χρονοδιακόπτη – να προσπαθούν να διοχετεύσουν περισσότερο νερό στην αποφραγμένη γραμμή σας.

Για να απενεργοποιήσετε το νερό σας, πρέπει να εντοπίσετε τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης, δηλαδή τη γραμμή που τροφοδοτεί το σπίτι σας με νερό. Συχνά, μπορείτε να το βρείτε κοντά στον υδρομετρητή του σπιτιού σας ή μερικές φορές βρίσκεται έξω από το σπίτι κοντά σε μια γωνία του σπιτιού σας. Συνήθως διαθέτει έναν μεγάλο τροχό, λαβή ή μοχλό. Γυρίστε το μέχρι να κλείσει εντελώς.

2. Καλέστε έναν υδραυλικό
Είναι τεχνικά δυνατό να καθαρίσετε μόνοι σας κάποιες μικρές αποφράξεις των αποχετευτικών αγωγών, αλλά αυτό σπάνια συνιστάται. Το πρόβλημα με την επισκευή DIY είναι ότι η πλειονότητα των βουλωμάτων των αποχετευτικών γραμμών προκαλείται από σπασμένους σωλήνες, ρίζες δέντρων και άλλα προβλήματα βαθιά μέσα στο υδραυλικό σας σύστημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουν πώς να χειριστούν μια βασική απόφραξη αποχέτευσης δεν έχουν τα εργαλεία για τις αποφράξεις αποχετεύσεων αποχέτευσης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *