Αρθροσκόπηση Γόνατος – Μια Ελάχιστα Επεμβατική Μέθοδος

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος θεωρείται για χειρουργική αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο αφού τα συντηρητικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μικρή βελτίωση των συμπτωμάτων. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αποφασίσετε εσείς και ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης και θα προγραμματιστεί εκ των προτέρων σε νοσοκομείο ή χειρουργικό κέντρο. Φροντίστε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας για να φτάσετε στο νοσοκομείο την καθορισμένη ώρα για να προετοιμαστείτε για την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένου του πάρκινγκ, της εύρεσης της σουίτας χειρουργείου και της συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων εγγράφων.

Αρθροσκόπηση Γόνατος – Πριν το Χειρουργείο

Την ημέρα της αρθροσκόπησης του γόνατός σας, θα μεταφερθείτε σε προεγχειρητικό δωμάτιο όπου θα σας ζητηθεί να φορέσετε τον ειδικό ρουχισμό. Θα υποβληθείτε σε μια σύντομη φυσική εξέταση και θα απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σας από τη χειρουργική ομάδα. Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στο χειρουργείο εξοπλισμένο με χειρουργικό τραπέζι και πολλές οθόνες και ιατρική τεχνολογία για την αξιολόγηση της κατάστασής σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Η χειρουργική ομάδα θα σας βοηθήσει στο χειρουργικό τραπέζι και θα σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή αναισθησίας ανάλογα με τον τύπο που καθορίζεται από τον χειρουργό σας.

Τα γόνατά μας είναι τα ευέλικτα διαβατήριά μας στη ζωή. Μας βοηθούν να λυγίσουμε και να ισιώσουμε, να πλοηγηθούμε σε σκάλες και ανώμαλο έδαφος και να μας μεταφέρουν στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Οι δυνατοί μύες είναι η καλύτερη προστασία μας έναντι τραυματισμών στο γόνατο, αλλά μερικές φορές, ακόμη και όταν ακολουθούμε έξυπνα προληπτικά μέτρα, μπορεί να προκύψουν προβλήματα στο γόνατο. Μια σειρά από ασθένειες και τραυματισμούς μπορεί να βλάψουν τα οστά, τους χόνδρους, τους συνδέσμους, τους μύες και τους τένοντες του γόνατος, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Αρθρίτιδα, μια φλεγμονή της επένδυσης στο γόνατο
  • Οξύς ή χρόνιος τραυματισμός, συμπεριλαμβανομένων ρήξεων μηνίσκου (χόνδρου), φθαρμένου ή τραυματισμένου μαξιλαριού χόνδρου
  • Χαλαρά σώματα οστών και/ή χόνδρων στο γόνατο
  • Αρθρίτιδα στο γόνατο

Ο ρόλος της Αρθροσκόπησης γόνατος στα προβλήματα

Όταν εμφανίζονται προβλήματα στο γόνατο, έχουν αναπτυχθεί χειρουργικές διαδικασίες αρθροσκόπησης γόνατος για την αντιμετώπισή τους χρησιμοποιώντας οθόνες υψηλής ευκρίνειας και κάμερες υψηλής ανάλυσης. Αυτό το αποτελεσματικό εργαλείο χρησιμοποιείται για την εκτέλεση περισσότερων από τεσσάρων εκατομμυρίων χειρουργικών επεμβάσεων γόνατος σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Εάν εσείς και ο χειρουργός σας αποφασίσετε ότι η αρθροσκόπηση γόνατος είναι η σωστή επιλογή για εσάς, η υγεία σας θα αξιολογηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον χειρουργό σας για τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε. μερικά μπορεί να χρειαστεί να διακοπούν πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Θα λάβετε οδηγίες να μην τρώτε ή πίνετε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα τη νύχτα πριν από την επέμβαση. Σχεδόν όλες οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις γόνατος γίνονται σε εξωτερικά ιατρεία. Όταν φτάσετε για χειρουργική επέμβαση, ο αναισθησιολόγος σας θα αποφασίσει μαζί σας ποιος τύπος αναισθησίας είναι καλύτερος για τη διαδικασία σας: τοπική αναισθησία για να μουδιάσει το γόνατό σας, περιφερειακή αναισθησία για να σας μουδιάσει κάτω από τη μέση ή γενική αναισθησία που σας κοιμίζει. Η ίδια η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει πολλές μικρές τομές στο γόνατό σας μέσω των οποίων θα εισαχθεί ένα αρθροσκόπιο (για οπτική καθοδήγηση) και μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.

Ανάλογα με τη διαδικασία, η επέμβαση αρθροσκόπησης μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως πάνω από μία ώρα. Οι τομές θα κλείσουν με μια βελονιά ή με μικρές λωρίδες που ονομάζονται steri-strips. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα μεταφερθείτε στην ανάρρωση και θα μπορέσετε να επιστρέψετε στο σπίτι εντός 2 ωρών. Θα χρειαστείτε ένα μέλος της οικογένειας ενός φίλου για να σας οδηγήσει στο σπίτι. Η ανάρρωση μετά από αρθροσκόπηση γόνατος είναι πολύ πιο γρήγορη από την ανάρρωση μετά από παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση ανοιχτής γόνατος.

Θα θέλετε να κρατήσετε το πόδι σας ψηλά και να εφαρμόσετε πάγο για να ανακουφίσετε το πρήξιμο και τον πόνο. Ο χειρουργός σας θα συνταγογραφήσει παυσίπονα και φυσικοθεραπεία για να ενισχύσει το γόνατό σας και να αποκαταστήσει την κίνηση. Πιθανότατα θα χρειαστείτε πατερίτσες κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να οδηγήσουν μέσα σε μία έως τρεις εβδομάδες μετά τη διαδικασία.

Τελικές Λέξεις

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις σωματικές δραστηριότητες εντός έξι έως οκτώ εβδομάδων, αν και μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε δραστηριότητες με υψηλότερο αντίκτυπο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η αρθροσκόπηση γόνατος δίνει λύσεις ακόμα και στους πιο δύσκολους τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *