Αρθροπλαστική γόνατος

Εάν σκέφτεστε να κάνετε χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, είναι φυσικό να είστε νευρικοί. Αλλά υπάρχουν καλά νέα: Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να έχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από τη χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. «Μια πολύ συνηθισμένη συζήτηση που έχουν οι γιατροί με ασθενείς είναι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνω χειρουργική επέμβαση. «Ο χρόνος για την επέμβαση εξαρτάται από εσάς. Ανήκει σε ένα ζήτημα ποιότητας ζωής». Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την αρθρίτιδα και ο πόνος, η φλεγμονή και η δυσκαμψία ενός αρθριτικού γόνατος μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Για να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάσουν εάν έχουν εξαντλήσει τις μη χειρουργικές θεραπευτικές στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, της λειτουργίας και της ποιότητας ζωής. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Φυσικοθεραπεία
  • Απώλεια βάρους
  • Ενέσιμη θεραπεία

Τελικά, το ερώτημα έγκειται στο πότε οι ασθενείς είναι έτοιμοι να κάνουν μια ολική αρθροπλαστική γόνατος. «Η καλύτερη στιγμή είναι πραγματικά όταν εσείς, ως άτομο, νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε έτσι. Υπάρχουν όλες αυτές τις επιλογές θεραπείας και το να καταλάβει ο Ορθοπαιδικός πόσο θετικοί θέλετε να είστε είναι ένα βασικό μέρος των συνεχιζόμενων συζητήσεων μεταξύ εσάς και του γιατρού σας.

Προετοιμασία για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ολικής αρθροπλαστικής γόνατος

Εκτός από το να αποφασίσετε για την καλύτερη στιγμή για αντικατάσταση γόνατος, είναι επίσης έξυπνο να προετοιμαστείτε έγκαιρα βελτιστοποιώντας την υγεία σας. Όσο πιο δυνατοί και υγιείς είστε πριν από την επέμβαση, τόσο καλύτερα τείνουν να είναι τα αποτελέσματά σας. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων υγείας. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψής σας για να βελτιστοποιήσετε την ανάρρωση, μειώνοντας δυνητικά την πιθανότητα επιπλοκών μετά την επέμβαση. Σκεφτείτε να εργαστείτε για τη βελτίωση της δύναμης, της προετοιμασίας και της κινητικότητας. Αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην αποκατάσταση, μετά από χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Η στενή συνεργασία με έναν φυσιοθεραπευτή εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε σε χειρουργική επέμβαση σε άριστη φυσική κατάσταση και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα σε σημείο να καθυστερήσετε ή να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση.

Διατηρήστε μια καλή διατροφή

Από θεραπευτική άποψη, η στρατηγική με καλή διατροφή και στη συνέχεια η συνέχιση μετά την επέμβαση, είναι μια έξυπνη επιλογή.

Έχετε καλή υποστήριξη γύρω σας στο σπίτι για να βοηθήσετε στην ανάρρωση

Το να έχετε κάποιον να σας καθοδηγεί και να σας ωθεί να συμμετάσχετε πλήρως στην αποκατάσταση είναι το κλειδί. Έχοντας κατάλληλες προσδοκίες και στάση για το πώς μοιάζει η ανάκαμψη. Με την αρθρίτιδα, η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια πολύ καλή λύση – αλλά δεν είναι το ίδιο με το να γυρίσουμε το ρολόι πίσω ή να αντιστρέψουμε τη διαδικασία γήρανσης. «Δεν είναι το γόνατο ενός 20χρονου. Ο πιο σημαντικός τρόπος για να έχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από την ολική αντικατάσταση γονάτου, είναι να αναπτύξετε μια ισχυρή συνεργασία με τον ορθοπεδικό χειρουργό σας, καθώς εργάζεστε μαζί πριν και μετά την επέμβαση.

Πότε πρέπει να κάνετε επέμβαση Αρθροπλαστικής γόνατος;

Γνωρίζοντας περισσότερα για το τι να περιμένουμε μετά από επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο γόνατο και την περίοδο αποκατάστασης βοηθά μερικούς ανθρώπους να κάνουν αυτό το επόμενο βήμα στο ταξίδι επούλωσης. Άλλοι θέλουν να μάθουν τι κινδυνεύουν με την απόρριψη ή την καθυστέρηση της αντικατάστασης της άρθρωσης. Είναι η ποιότητα της ζωής σας αποδεκτή ως έχει; Το πότε πρέπει να κάνετε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο είναι διαφορετικό από ασθενή σε ασθενή. Η απλή απάντηση είναι ότι κανείς δεν αξίζει να υπομένει χρόνιο πόνο και να υποφέρει από πρόσθετα προβλήματα υγείας λόγω της πάθησης του γονάτου του.

Όταν ένας ειδικός ορθοπεδικός συνιστά χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος, είναι καιρός να σκεφτείτε αυτή την επιλογή θεραπείας. Εάν έχετε αμφιβολίες, σκεφτείτε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη από έναν έμπειρο γιατρό. Δεν χρειάζεται να ζεις με πόνο στο γόνατο.

Κίνδυνοι αναβολής της χειρουργικής επέμβασης στο γόνατο

Όταν οι ασθενείς αναβάλλουν τη χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, οι τυπικές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένος πόνος στο γόνατο
  • Αύξηση βάρους
  • Πιο αργή ανάκαμψη
  • Αυξημένος πόνος στο γόνατο

Τα κατεστραμμένα οστά, χόνδροι και σύνδεσμοι δεν μπορούν να επουλωθούν από μόνα τους. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρθρώσεις των γονάτων σας μπορεί να αρχίσουν να επιδεινώνονται και τελικά να χάσουν τη λειτουργία τους αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, δημιουργώντας ακόμη περισσότερο πόνο. Μπορεί να βρεθείτε να κουτσαίνετε και να περπατάτε διαφορετικά λόγω της ταλαιπωρίας σας. Το να κυκλοφορούν έτσι, σε μερικούς ασθενείς, τους αναγκάζει να υπεραντισταθμίσουν και μετά να αναπτύξουν νέους πόνους στο γόνατο και το ισχίο του «καλού ποδιού» τους από το αφύσικο περπάτημα για να αντιμετωπίσουν τον πόνο στο «κακό πόδι».

Αύξηση βάρους

Το να ζεις με ένα τραυματισμένο γόνατο μπορεί να κάνει ακόμα και το περπάτημα δύσκολο. Μερικοί ασθενείς με σοβαρό πόνο στο γόνατο σταματούν ακόμη και την άσκηση επειδή η υπερβολική κίνηση ασκεί πίεση στα γόνατά τους και επιδεινώνει τον πόνο τους. Όταν ο έντονος πόνος σας αναγκάζει να κινηθείτε λιγότερο, το σώμα σας χρειάζεται λιγότερες θερμίδες. Γι’ αυτό, όταν είστε λιγότερο δραστήριοι, είστε πιο επιρρεπείς να πάρετε μερικά ανεπιθύμητα κιλά. Αυτό επιδεινώνει τα προβλήματα επειδή ασκείτε μεγαλύτερη πίεση στα γόνατά σας και προκαλείτε επιπλέον πόνο όταν κουβαλάτε περισσότερο βάρος.

Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ακόμη και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και προβλήματα ύπνου, λόγω αύξησης βάρους. Λάβετε συμβουλές για να αποκτήσετε ένα υγιές βάρος πριν από τη χειρουργική επέμβαση, εάν είστε υπέρβαροι

Πιο αργή ανάκαμψη

Η χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος είναι ήδη μια περίπλοκη διαδικασία, αλλά η καθυστέρηση της θα κάνει τόσο τη χειρουργική επέμβαση όσο και την ανάρρωση ακόμα πιο δύσκολη. Γενικά, η ηλικία παίζει επίσης ρόλο. Όσο νεότερος είναι ο ασθενής, τόσο πιο γρήγορα θα διαρκέσει η επέμβαση αντικατάστασης γόνατος. Επιπλέον, οι χειρουργικές επιλογές σας μπορεί να γίνουν πιο περιορισμένες εάν περιμένετε πολύ και μπορεί να προκληθεί πιο σημαντική βλάβη στο γόνατό σας, που απαιτεί πιο εκτεταμένη θεραπεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *