Πόνος στη Μέση

Πόνος στη Μέση

Ο πόνος στη μέση είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τον πόνο στη μέση, και μερικές από αυτές περιλαμβάνουν:

 1. Μυϊκή καταπόνηση: Η παρατεταμένη καθιστική θέση ή οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή καταπόνηση στη μέση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο.
 2. Δισκοπάθεια: Η δισκοπάθεια συμβαίνει όταν ο μεσοσπονδυλικός δίσκος, που λειτουργεί ως αναμορφωτής μεταξύ των σπονδύλων, υποστεί κάποιου είδους βλάβη ή διαταραχή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση, καθώς ο δίσκος ασκεί πίεση στους περιφερειακούς νεύρους.
 3. Οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία τα αρθρικά έδαφα μεταξύ των σπονδύλων φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και αυχενικό ή μέσης σπονδυλική αρθρίτιδα.
 4. Μυοσκελετικές παθήσεις: Υπάρχουν πολλές μυοσκελετικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, όπως η αρθρίτιδα των σπονδύλων, η σπονδυλική στένωση, η σπονδυλική διάταση ή η διάταση των μυών στην περιοχή της μέσης.
 5. Κακοστομαχικές συνθέσεις: Κάποιες φορές ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη ή οι προβλήματα στο παγκρέατα.
 6. Σωματική δυσαρμονία: Καμιά φορά, η μη σωστή στάση του σώματος, η ανισορροπία των μυών ή η αδυναμία του κορμού μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη μέση.

Αυτές είναι μερικές από τις κύριες αιτίες πόνου στη μέση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται και σε άλλες παθήσεις ή συνθήκες, και η ακριβής αιτία μπορεί να απαιτεί επιπλέον αξιολόγηση από έναν ιατρό.

Ορισμένοι άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση περιλαμβάνουν:

 1. Κακώσεις και τραυματισμοί: Τραυματισμοί όπως διάστρεμμα, διάταση, ή καταγματική κάκωση στη μέση μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο.
 2. Στρές και άγχος: Ο συνεχής στρες και άγχος μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην αντοχή του σώματος και να προκαλέσουν μυϊκή ένταση και πόνο στη μέση.
 3. Πολλά Κιλά: Η παρατεταμένη υπέρβαρη κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον φόρτο στη μέση και να προκαλέσει πόνο.
 4. Κακή στάση και κίνηση: Κακή στάση κατά την καθημερινή δραστηριότητα ή κίνηση με εσφαλμένο τρόπο μπορεί να φορτώσει τη μέση και να προκαλέσει πόνο.

Αν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για έναν ακριβή διαγνωστικό έλεγχο και για να σας παράσχει την κατάλληλη συμβουλή και αγωγή.

Αντιμετωπίζοντας τον πόνο στη μέση, μπορείτε να δοκιμάσετε τις εξής συμβουλές:

 1. Ανάπαυση: Δώστε στη μέση σας αρκετό χρόνο να ξεκουραστεί. Αποφύγετε δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο ή να προκαλέσουν περισσότερη τάση στη μέση.
 2. Εφαρμογή κρύου και ζεστού: Δοκιμάστε την εφαρμογή παγοκύστης ή κρύου πακέτου για 20 λεπτά, ακολουθούμενο από εφαρμογή ζεστού πακέτου ή ζεστής ντουζιέρας. Αυτή η εναλλαγή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.
 3. Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Ενδυναμώστε την κοιλιακή και την ορθή μυϊκή ομάδα με κατάλληλες ασκήσεις. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν τον κοιλιακό κρίκο, το στατικό κρύανσης και τις γέφυρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή έναν προπονητή για να σας οδηγήσει στις κατάλληλες ασκήσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.
 4. Βελτίωση της στάσης του σώματος: Η κακή στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει τη μέση και να προκαλέσει πόνο. Προσέξτε τη στάση σας κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων σας και προσπαθήστε να διατηρείτε την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Η χρήση υποστηρικτικών μαξιλαριών ή καθισμάτων μπορεί να βοηθήσει στην σωστή στήριξη της μέσης.
 5. Θεραπευτικό μάσαζ και φυσικοθεραπεία: Μπορείτε να εξετάσετε τηνΜπορείτε να εξετάσετε τη δυνατότητα επίσκεψης σε έναν ειδικό θεραπευτή ή φυσικοθεραπευτή. Οι ειδικοί αυτοί μπορούν να παράσχουν ατομικοποιημένη αξιολόγηση και θεραπευτική αγωγή για τον πόνο στη μέση σας. Μπορεί να συμπεριλάβουν μασάζ, ασκήσεις ενδυνάμωσης, τεχνικές χαλάρωσης, εφαρμογή θερμότητας ή κρύου, και άλλες μεθόδους που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κατάστασης της μέσης.
 Όταν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση, αποφεύγετε την υπερβολική φόρτωση της μέσης με βαριά αντικείμενα και αποφύγετε ακατάλληλες κινήσεις που μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο. Σηκώστε αντικείμενα με σωστή τεχνική, κρατώντας το βάρος κοντά στο σώμα σας και χρησιμοποιώντας τη δύναμη των ποδιών για να σηκώσετε το βάρος. Είναι προτιμότερο για παράδειγμα να επιλέξετε μια μεταφορική στην Αθήνα, από το να σηκώστετς βάρη μόνοι σας. Ακόμα και η ενοικίαση φορτηγού για μεταφορές, είναι καλύτερη λύση αν έχετε βοήθεια από το να δοκιμάσετε μόνοι σας και να επιβαρύνετε την μεσή σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *