Ποιες είναι οι Βασικές Κατηγορίες Θεραπείας Αιμορροΐδων;

Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες

Σε έναν κόσμο που συχνά προωθεί την τέλεια εικόνα της υγείας και της ευημερίας, υπάρχουν ορισμένα θέματα που παραμένουν στο σκοτάδι, παρά τη συχνότητα και την επίπτωσή τους στη ζωή μας. Οι αιμορροΐδες, μια κατάσταση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελούν ένα τέτοιο θέμα. Παρόλο που η συζήτηση για τις αιμορροΐδες μπορεί να φαίνεται ακόμα και ντροπιαστική, η αναγνώριση και η κατανόησή τους αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς την αντιμετώπισή τους και την απόκτηση της απαραίτητης ανακούφισης. Ενώ τις περισσότερες φορές η θεραπεία περιορίζεται μόνο σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, υπάρχουν κι οι περιπτώσεις στις οποίες η θεραπεία οφείλει να είναι πιο συστηματική και προσεκτική.

Διαδικασίες για τη θεραπεία αιμορροΐδων

Ορισμένες αιμορροΐδες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συντηρητικές θεραπείες, είτε επειδή τα συμπτώματα επιμένουν είτε επειδή μια εσωτερική αιμορροΐδα έχει προπέσει. Ευτυχώς, είναι διαθέσιμες ορισμένες ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες αιμορροΐδων που είναι λιγότερο επώδυνες από την παραδοσιακή αφαίρεση αιμορροΐδων (αιμορροϊδεκτομή) και επιτρέπουν ταχύτερη ανάρρωση. Αυτές οι διαδικασίες εκτελούνται γενικά στο ιατρείο ενός χειρουργού ή ως χειρουργική επέμβαση εξωτερικών ασθενών σε νοσοκομείο.

Βάλτε την ταινία. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία αιμορροΐδων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η απολίνωση με λαστιχένια ταινία, κατά την οποία τοποθετείται μια μικρή ελαστική ταινία γύρω από τη βάση μιας αιμορροΐδας. Η ταινία προκαλεί τη συρρίκνωση της αιμορροΐδας και τη δημιουργία ουλής στον περιβάλλοντα ιστό καθώς επουλώνεται, συγκρατώντας την αιμορροΐδα στη θέση της. Χρειάζονται δύο έως τέσσερις επεμβάσεις, που γίνονται με διαφορά έξι έως οκτώ εβδομάδων, για την πλήρη εξάλειψη της αιμορροΐδας. Οι επιπλοκές, οι οποίες είναι σπάνιες, περιλαμβάνουν ήπιο πόνο ή σφίξιμο (συνήθως ανακουφίζονται με ένα λουτρό sitz), αιμορραγία και λοίμωξη. Άλλες επεμβάσεις στο ιατρείο περιλαμβάνουν την πήξη με λέιζερ ή υπέρυθρη ακτινοβολία, τη σκληροθεραπεία και την κρυοχειρουργική. Όλες λειτουργούν με την ίδια αρχή όπως η απολίνωση με λαστιχάκια, αλλά δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές στην πρόληψη της υποτροπής. Οι παρενέργειες και η υποτροπή ποικίλλουν ανάλογα με τη διαδικασία, οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το τι είναι καλύτερο για την περίπτωσή σας.

Αιμορροϊδεκτομή. Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση εάν έχετε μεγάλες προεξέχουσες αιμορροΐδες, επίμονα συμπτωματικές εξωτερικές αιμορροΐδες ή εσωτερικές αιμορροΐδες που επιστρέφουν παρά την απολίνωση με λαστιχένια ταινία. Στην παραδοσιακή αιμορροϊδεκτομή, μια στενή τομή γίνεται γύρω από τον ιστό τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών αιμορροΐδων και αφαιρούνται τα παραβατικά αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η διαδικασία θεραπεύει το 95% των περιπτώσεων και έχει χαμηλό ποσοστό επιπλοκών – καθώς και την επάξια φήμη ότι είναι επώδυνη. Η διαδικασία απαιτεί γενική αναισθησία, αλλά οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα. Οι ασθενείς μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 7-10 ημέρες. Παρά τα μειονεκτήματα, πολλοί άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι που έχουν μια οριστική λύση για τις αιμορροΐδες τους.

Συρραφές. Μια εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή αιμορροϊδεκτομή ονομάζεται αιμορροϊδοπλαστική με συρραφή. Αυτή η διαδικασία αντιμετωπίζει αιμορραγίες ή πρόπτωση εσωτερικών αιμορροΐδων. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια συσκευή συρραφής για να αγκυρώσει τις αιμορροΐδες στη φυσιολογική τους θέση. Όπως και η παραδοσιακή αφαίρεση αιμορροΐδων, η συρραπτόμενη αιμορροϊδοπλαστική πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία ως χειρουργική επέμβαση ημέρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *