Oι Σκληρές Αλήθειες Πίσω από την Ακαδημαϊκή Καριέρα

εκπονηση διπλωμτικων εργασιων
Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου: είναι η εποχή που οι προπτυχιακοί φοιτητές στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητώντας συστατικές επιστολές για μεταπτυχιακά προγράμματα. Είναι η εποχή που οι μεταπτυχιακοί φοιτητές κάθονται στον καναπέ του γραφείου του καθηγητή τους και αναρωτιούνται: “Έχω αυτό που χρειάζεται για να τα καταφέρω στον τομέα;”. Έστω λοιπόν ότι έχετε ολοκληρώσει την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών, έχετε πάρει το πτυχίο σας και σκέφτεστε να ακολουθήσετε ακαδημαϊκή καριέρα. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για κάποιες αρνητικές πραγματικότητες του ταξιδιού ενός ακαδημαϊκού.
2 Αλήθειες αν θες να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα
Αλήθεια αριθ. 1: Το πιο πιθανό είναι ότι η πρώτη σας δουλειά δεν θα είναι σε μια τοποθεσία που αγαπάτε ή σε ένα μεγάλο ερευνητικό ίδρυμα. “Τα καταφέρνεις – έχεις τόσα πολλά να προσφέρεις. Θα λάβετε τόσες πολλές προσφορές για δουλειά”. Κάθε μεταπτυχιακός το ακούει αυτό ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια του μεταπτυχιακού του και, δυστυχώς, δεν είναι αλήθεια. Μπορεί να κάνετε αίτηση για περισσότερες από 40 θέσεις καθηγητών πλήρους απασχόλησης, καμία από τις οποίες μπορεί να μην είναι η ιδανική σας θέση. Για πολλούς συναδέλφους , αυτή είναι η μόνη αλήθεια που θέλουν να μοιραστούν με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους νέους καθηγητές. Η αγορά εργασίας είναι δύσκολη και τίποτα δεν πρόκειται να πέσει στην αγκαλιά σας. Η δικτύωση είναι σημαντική, η ύπαρξη δημοσιεύσεων είναι απαραίτητη, οι ισχυρές αξιολογήσεις διδασκαλίας έχουν σημασία, αλλά τίποτα δεν εγγυάται ότι θα πετύχετε αυτό που θέλετε.
Αλήθεια αριθ. 2: Μπορεί να σας προσλάβουν λόγω των καινοτόμων σκέψεών σας, αλλά να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ θα δυσανασχετήσουν με την αλλαγή. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι νέοι καθηγητές φέρνουν στις πανεπιστημιουπόλεις τις πιο σύγχρονες ερευνητικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις, μαζί με την έλλειψη της κούρασης του πώς “όλα ήταν καλύτερα πριν από 30 χρόνια”. Σε μια συνέντευξη για δουλειά, οι άνθρωποι συχνά επικροτούν την καινοτομία, και η επιτροπή μπορεί να σας πει ότι οι νεότερες ανακαλύψεις σας είναι ο λόγος για τον οποίο μπήκατε στη λίστα των επιλαχόντων. Έτσι, καθώς παρευρίσκεστε στην πρώτη σας συνάντηση με το διδακτικό προσωπικό, μπορεί να σηκώσετε το χέρι σας με ενθουσιασμό για να μοιραστείτε πώς θέλετε να αλλάξετε το περιβάλλον ή να ενσωματώσετε νέα βιβλιογραφία.
Αλλά προσέξτε – αυτή η μικρή πράξη μπορεί να βλάψει τις πιθανότητές σας να βρείτε συμμάχους στο τμήμα για τα επόμενα χρόνια. Η καινοτομία μπορεί να είναι απειλητική και να δημιουργήσει αναταραχή με μακροχρόνια μέλη ΔΕΠ. Όπως με συμβούλεψε ένας συνάδελφος: “Όταν είσαι διαφορετικός και ακολουθείς έναν διαφορετικό δρόμο, σε θεωρούν επικίνδυνο και παράξενο. Είναι σημαντικό να βρεις μια ακαδημαϊκή κοινότητα που είναι αφοσιωμένη σε αυτό που είσαι και λειτουργεί με ακεραιότητα και σκοπό”.