Ομφαλοκήλη, Συμπτώματα & Θεραπεία

Ομφαλοκήλη

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη είναι μια προβολή του εντέρου ή άλλων κοιλιακών οργάνων μέσα από ένα αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος στο σημείο του ομφαλού. Οι ομφαλοκήλες είναι πιο συχνές στα νεογνά και τα μικρά παιδιά, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε ενήλικες.

Τα συμπτώματα μιας ομφαλοκήλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μια μικρή διόγκωση ή προεξοχή στο σημείο του ομφαλού
 • Πόνος ή δυσφορία στο σημείο του ομφαλού
 • Αίσθημα βάρους ή πίεσης στο σημείο του ομφαλού

Η διάγνωση μιας ομφαλοκήλης συνήθως γίνεται με φυσική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη οριστική θεραπεία για την ομφαλοκήλη. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά. Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση είναι η πιο παραδοσιακή μέθοδος και περιλαμβάνει μια τομή στο κοιλιακό τοίχωμα για την αποκατάσταση του αδύναμου σημείου. Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση είναι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος που περιλαμβάνει μικρές τομές για την εισαγωγή των χειρουργικών εργαλείων.

Η ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση για ομφαλοκήλη συνήθως είναι γρήγορη και χωρίς επιπλοκές. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες εντός λίγων ημερών ή εβδομάδων από τη χειρουργική επέμβαση.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ομφαλοκήλης περιλαμβάνουν:

 • Κληρονομικότητα
 • Αυξημένο σωματικό βάρος
 • Κούραση
 • Πρόωρη γέννηση
 • Ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά
 • Χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του ομφαλού

Η κληρονομικότητα είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ομφαλοκήλης. Οι ομφαλοκήλες είναι πιο συχνές σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό κήλης. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε συγγενείς που έχουν παρουσιάσει ομφαλοκήλη, εσείς έχετε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσετε επίσης ομφαλοκήλη.

Η ακριβής αιτία της κληρονομικότητας της ομφαλοκήλης δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οφείλεται σε γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του κοιλιακού τοιχώματος.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of the American Medical Association”, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τουλάχιστον έναν συγγενή με ομφαλοκήλη είχαν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ομφαλοκήλη από τα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό κήλης.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ομφαλοκήλης, είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τον αυξημένο κίνδυνο που έχετε. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης, όπως ένα εξόγκωμα στην περιοχή του ομφαλού, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών.

Αυξημένο σωματικό βάρος και Ομφαλοκήλη

Το αυξημένο σωματικό βάρος είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ομφαλοκήλης. Το αυξημένο σωματικό βάρος ασκεί πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα και μπορεί να προκαλέσει αδυναμία του τοιχώματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ομφαλοκήλης.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Obesity Surgery”, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με αυξημένο σωματικό βάρος είχαν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ομφαλοκήλη από τους ενήλικες με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ο μηχανισμός με τον οποίο το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο ομφαλοκήλης δεν είναι πλήρως κατανοητός. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως:

 • Η αυξημένη πίεση στο κοιλιακό τοίχωμα
 • Η μείωση της ελαστικότητας του κοιλιακού τοιχώματος
 • Η μειωμένη μυϊκή δύναμη του κοιλιακού τοιχώματος

Εάν έχετε αυξημένο σωματικό βάρος, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ομφαλοκήλης. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Να χάσετε βάρος
 • Να κάνετε ασκήσεις για να ενισχύσετε τους κοιλιακούς μυς
 • Να αποφύγετε την άρση βαρέων αντικειμένων

Εάν έχετε αυξημένο σωματικό βάρος και παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης, όπως ένα εξόγκωμα στην περιοχή του ομφαλού, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών.

Πρόωρη γέννηση και Ομφαλοκήλη

Η πρόωρη γέννηση είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ομφαλοκήλης. Τα πρόωρα βρέφη έχουν αυξημένο κίνδυνο ομφαλοκήλης, επειδή ο ομφαλός τους δεν έχει κλείσει πλήρως κατά τη γέννηση.

Ο ομφαλός είναι ένα φυσικό αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ομφαλός επιτρέπει στην πλακούντα να συνδεθεί με το έμβρυο. Μετά τη γέννηση, ο ομφαλός συνήθως κλείνει πλήρως εντός λίγων εβδομάδων. Ωστόσο, σε ορισμένα πρόωρα βρέφη, ο ομφαλός μπορεί να μην κλείσει πλήρως ή μπορεί να είναι αδύναμος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ομφαλοκήλης.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Pediatrics”, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόωρα βρέφη που γεννήθηκαν πριν από τις 37 εβδομάδες είχαν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ομφαλοκήλη από τα βρέφη που γεννήθηκαν μετά τις 37 εβδομάδες.

Η ομφαλοκήλη στα πρόωρα βρέφη συνήθως είναι μικρή και δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, η ομφαλοκήλη μπορεί να μεγαλώσει και να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία.

Σε γενικές γραμμές, οι ομφαλοκήλες στα πρόωρα βρέφη κλείνουν από μόνες τους εντός λίγων μηνών ή ετών. Ωστόσο, εάν η ομφαλοκήλη είναι μεγάλη ή προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να κλείσει.

Εάν έχετε συμπτώματα ομφαλοκήλης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *