Βουβουνωκήλη – Συμπτώματα & Θεραπεία

Βουβουνωκήλη
Η βουβωνοκήλη είναι μια κήλη που αναπτύσσεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, πάνω από τον βουβωνικό σύνδεσμο. Αυτή η κήλη είναι η πιο συχνή μορφή κήλης στον κοιλιακό τοίχο. Βάσει του ορισμού της κήλης, η βουβωνοκήλη οδηγεί στην έκθεση ενός ή περισσότερων ενδοκοιλιακών οργάνων μέσω ενός εύκολα διαπερνούμενου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος στη βουβωνική χώρα. Ο κίνδυνος εμφάνισης βουβωνοκήλης είναι υψηλότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, με ποσοστό πιθανότητας ανάπτυξης που κυμαίνεται από 27% έως 43% στους άνδρες και από 3% έως 6% στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ο σχηματισμός της βουβωνοκήλης ξεκινά πολύ πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα και σημεία, και οφείλεται στη χαλάρωση των μυών και των νεύρων του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτή η χαλάρωση αντιμετωπίζει και το εσωτερικό βουβωνικό (κοιλιακό) στόμιο, μέσω του οποίου αρχίζει ο σχηματισμός της βουβωνοκήλης. Μέσα από αυτό το εσωτερικό στόμιο μπορούν να διέλθουν ένα ή περισσότερα ενδοκοιλιακά όργανα. Η συνεχής προεξοχή των ενδοκοιλιακών οργάνων μέσω αυτού του στόμιου οδηγεί στην περαιτέρω διεύρυνση του αρχικού σημείου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το μέγεθος της βουβωνοκήλης.
Οι παράγοντες κινδύνου για τον σχηματισμό της βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν το ανδρικό φύλο (με αυξημένο κίνδυνο κατά 8-10 φορές σε σύγκριση με το θηλυκό φύλο), την προχωρημένη ηλικία (άνω των 60 ετών), το οικογενειακό ιστορικό βουβωνοκήλης σε πρώτο βαθμό συγγενείς, χρόνια δυσκοιλιότητα, χρόνιο βήχα και αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εγκυμοσύνη, κάπνισμα, βαριά χειρωνακτική εργασία, καθώς και ιστορικό βουβωνοκήλης στην αντίθετη πλευρά.