Παιδοορθοπαιδικός & Ορθοπαιδική Παίδων

Η παιδιατρική ορθοπεδική ασχολείται με τα προβλήματα που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα των παιδιών.

Λόγω των ειδικών αναγκών στην ανάπτυξή τους, η παρακολούθηση από παιδορθοπεδικό επαφίεται στην έγκαιρη ανίχνευση ενδεχόμενων προβλημάτων.

Οι τραυματισμοί στα παιδιά είναι διαφορετικοί από αυτούς των ενηλίκων, και η κατανόησή τους είναι ουσιώδης για την αποτελεσματική θεραπεία.

Μία από τις συχνότερες παθήσεις που αντιμετωπίζονται είναι η δυσπλασία του ισχίου. Περίπου το 4% των νεογέννητων γεννιούνται με αυτή την κατάσταση, η οποία, αν δεν ανιχνευθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα και η αντιμετώπιση με κατάλληλο νάρθηκα βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του ισχίου, προλαμβάνοντας προβλήματα στο μέλλον.

Σχετικά με τη σκολίωση στα παιδιά, που αποτελεί μια από τις πιο συχνές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, επηρεάζοντας περίπου το 3% των παιδιών ηλικίας 10 έως 18 ετών, οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα και τη θεραπεία. Τα αίτια είναι ποικίλα και μπορεί να περιλαμβάνουν νευρομυϊκές παθήσεις, συγγενείς ανωμαλίες ή τραυματισμούς. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν την ορατή καμπύλωση της σπονδυλικής στήλης, πόνο στην πλάτη, κούραση, δυσκολία στην αναπνοή, ανισομεγέθεια ισχίου και προεξοχή της ωμοπλάτης. Η διάγνωση γίνεται μέσω σωματικής εξέτασης και ακτινογραφιών. Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την ηλικία, με θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να περιλαμβάνουν παρακολούθηση, φυσικοθεραπεία ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Τί επιλογές έχουν οι γονείς όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας με τα παιδιά τους;

Πρώτο βήμα είναι πάντα η επίσκεψη σε έναν ιατρό για αξιολόγηση και σύσταση θεραπείας. Στην περίπτωση παθήσεων στα πόδια όπως η βλαισοπτερνοποδία, οι γονείς μπορούν να προσφέρουν ειδικά ορθωτικά πέλματα και να προωθήσουν φυσιοθεραπεία. Στις παθήσεις του ισχίου, η συνεργασία με τον ιατρό είναι καθοριστική. Όσον αφορά καταγμάτα και φλεγμονές, η φροντίδα κατά τη θεραπεία είναι σημαντική, καθώς και η ιατρική παρέμβαση. Για μυοσκελετικές παθήσεις, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο και τη φλεγμονή με ορθοπεδικά βοηθήματα και φυσικοθεραπεία, ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού.

Η ραιβογονία και η βλαισογονία αποτελούν δύο προβλήματα που συνδέονται με τον άξονα του κέντρου βάρους στα κάτω άκρα.

Η ραιβογονία είναι μια κατάσταση όπου τα γόνατα επαφίενται μεταξύ τους όταν τα πόδια είναι εκτεταμένα. Συνήθως εμφανίζεται σε βρέφη έως 2 ετών και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι μια φυσιολογική αντίδραση της ανάπτυξης μυών και οστών. Ωστόσο, αν διατηρηθεί μετά τα 2 έτη ή προκαλεί πόνο ή δυσκολία στη βάδιση, μπορεί να υποδείξει πρόβλημα. Οι αιτίες της ραιβογονίας μπορεί να είναι γενετικές, αλλά και να συσχετίζονται με παράγοντες όπως η ραχίτιδα ή η παχυσαρκία. Η θεραπεία της ραιβογονίας μπορεί να περιλαμβάνει ορθοπεδικές συσκευές, ασκήσεις, ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ηλικία του παιδιού.

Η βλαισογονία αφορά την κατάσταση όπου οι αστράγαλοι ακουμπούν μεταξύ τους όταν τα πόδια είναι εκτεταμένα. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών και, όπως και η ραιβογονία, μπορεί να προκαλείται από τη φυσιολογική ανάπτυξη μυών και οστών. Αν παραμείνει μετά την παιδική ηλικία ή προκαλεί πόνο ή δυσκολία στην κίνηση, μπορεί να αποτελεί πρόβλημα. Οι αιτίες της βλαισογονίας είναι παρόμοιες με αυτές της ραιβογονίας, με επιπλέον πιθανό αίτιο τραυματισμούς. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ορθοπεδικά βοηθήματα, ασκήσεις, φυσικοθεραπεία ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την κατάσταση του παιδιού.

Η ανισοσκελία αποτελεί μια άλλη σημαντική παθολογία που συνδέεται με τη διαφορά στο μήκος των κάτω άκρων. Τα αίτια μπορεί να είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν γενετικούς παράγοντες, τραυματισμούς, λοιμώξεις και συγγενείς ανωμαλίες. Οι συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο και κούραση στα πόδια, δυσκολία στη βάδιση και αλλαγές στη θέση των ποδιών. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει παρακολούθηση από ειδικό ιατρό, χρήση ειδικών υποδημάτων ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την κατάσταση.

Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε τα σημάδια αυτών των παθήσεων στα παιδιά σας και να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ενδεχόμενων επιπλοκών και να διασφαλίσουν τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *