Τροχαντηρίτιδα – Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Τροχαντηρίτιδα

Η κατάσταση που συχνά αποκαλείται ως “τροχαντηρίτιδα” είναι μια συχνή πηγή πόνου στο εξωτερικό μέρος του ισχίου και εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες μεταξύ 40 και 60 ετών, καθώς η δομή της λεκάνης επηρεάζει την εμφάνισή της.

Περίπου το 10-20% των ατόμων που ζητούν ιατρική βοήθεια για πόνο στο ισχίο παρουσιάζουν αυτήν την κατάσταση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με συχνότητα εμφάνισης που φτάνει τους 1,8 ασθενείς ανά 1000 ανά έτος.

Η φλεγμονή του τροχαντήρα επηρεάζει την περιοχή του ισχίου που είναι σημαντική για τη στήριξη και τη σταθερότητα κατά την κίνηση, όπως κατά το περπάτημα και το άλμα. Οι αρθρώσεις του ισχίου είναι ανθεκτικές και μεγάλες σε έκταση στον ανθρώπινο οργανισμό. Η φλεγμονή συνήθως επηρεάζει το άνω και εξωτερικό μέρος του μηριαίου οστού, κυρίως τον τροχαντήρα και την περιοχή κάτω από τη λαγονοκνημιαία ταινία.

Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που ασκούνται τακτικά, όπως περπατούν, τρέχουν ή ποδηλατεύουν. Εκτός από αυτό, άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνισή της περιλαμβάνουν μυϊκές ρήξεις, τραύματα στο ισχίο, κακή στάση του σώματος, χειρουργικές επεμβάσεις στο ισχίο, ενθυλακωμένα αντικείμενα στο ισχίο, θυρεοειδή διαταραχές και οστικές ανωμαλίες στο ισχίο ή το μηρό. Ανισοσκελίες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνισή της.

Σχετικά με τα συμπτώματα, η πρώτη ένδειξη είναι ο πόνος στο εξωτερικό μέρος του ισχίου. Αρχικά, ο πόνος μπορεί να είναι έντονος, αλλά με τον χρόνο αυξάνεται σταδιακά. Ο πόνος επιδεινώνεται με την κίνηση του ισχίου, ιδίως κατά την κάθοδο από σκάλες.

Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί προς το άνω μέρος του ποδιού. Μπορεί να αισθάνεστε πόνο κατά την κοιμηση στην πλευρά του πληγωμένου ισχίου ή κατά την ανύψωση από μια καρέκλα. Η κίνηση του ισχίου μπορεί να περιοριστεί και ο ισχίος να γίνει ευαίσθητος στην αφή. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά όταν κοιμάστε στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ενδέχεται να αισθάνεστε πόνο στον γλουτό.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, το ισχίο μπορεί να εμφανίσει κόκκινη και πρησμένη επιφάνεια.

Αν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα τροχαντηρίτιδας για περισσότερο από δύο εβδομάδες χωρίς βελτίωση, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε ιατρό για αξιολόγηση και αντιμετώπιση.

Είναι ζωτικής σημασίας να καθορίζεται έγκαιρα και με ακρίβεια η διάγνωση, διότι η καθυστέρηση ή η ανεπαρκής διαχείριση μπορεί να δυσχεράνουν τη θεραπεία της πάθησης. Συχνά, η τροχαντηρίτιδα μπορεί να παρερμηνευθεί ως κοινός πόνος στο ισχίο, όπως αυτός που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα ή την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ένα ερώτημα όπως “Μπορείτε να φορέσετε παπούτσια και κάλτσες άνετα;” μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση από την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου – οι ασθενείς με τροχαντηρίτιδα συνήθως δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε αυτήν την καθημερινή δραστηριότητα.

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Επιπλέον εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, σκιαγράφημα ή μαγνητική τομογραφία, μπορεί να απαιτηθούν για να αποκλειστούν τραυματισμοί ή άλλες παθήσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Όσον αφορά τη θεραπεία της τροχαντηρίτιδας, οι μέθοδοι είναι κυρίως συντηρητικές και μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στο σπίτι. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση πάγου για μείωση του πόνου και της φλεγμονής, τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου και του πρήξιμου, τις τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών για τη μείωση της φλεγμονής, και τη θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο.

Ένας ορθοπεδικός θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *