Καρκίνος Θυρεοειδούς

Καρκίνος Θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μια πάθηση όπου τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα αναπτύσσονται υπερβολικά και ανεξέλεγκτα. Η εμφάνισή του έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης απεικονιστικών εξετάσεων για άλλες παθήσεις του λαιμού. Συχνά, ο καρκίνος του θυρεοειδούς ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων και γνωρίζεται ως “τυχαίος καρκίνος” ή “incidentaloma”.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, ειδικευμένος στην Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων, μας παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του θυρεοειδούς και τις θεραπευτικές δυνατότητες. Με βάση την εμπειρία του, παρέχει υψηλής ποιότητας θεραπευτικές υπηρεσίες.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να χωριστεί σε διάφορους ιστολογικούς τύπους ανάλογα με τις κύτταρες προέλευσής του:

  1. Θηλώδης καρκίνος
  2. Θυλακιώδης καρκίνος
  3. Καρκίνος θυρεοειδούς εκ των κυττάρων Hürthle
  4. Μυελοειδής καρκίνος
  5. Αναπλαστικός/Αδιαφοροποίητος καρκίνος
  6. Λέμφωμα θυρεοειδούς

Ο θηλώδης καρκίνος και ο θυλακιώδης καρκίνος ανήκουν στους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους του θυρεοειδούς και είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι (αποτελούν περίπου 85% – 90% των καρκινικών περιπτώσεων). Ο θηλώδης καρκίνος έχει μεγαλύτερη τάση για μεταστάσεις στους λεμφαδένες του λαιμού, ενώ ο θυλακιώδης καρκίνος συχνά εμφανίζει απομακρυσμένες μεταστάσεις (μέσω του αίματος) σε πνεύμονες και οστά.

Ο καρκίνος εκ των κυττάρων Hürthle είναι ένας ακόμη καλά διαφοροποιημένος τύπος καρκίνου, αλλά έχει ελαφρώς χειρότερη πρόγνωση, με προσδόκιμο επιβίωσης περίπου 80% σε διάστημα 10 ετών.

Ο μυελοειδής καρκίνος είναι λιγότερο συχνός (περίπου 5% – 10% των καρκινικών περιπτώσεων) αλλά εμφανίζει πιο επιθετική συμπεριφορά σε σύγκριση με τους άλλους τύπους. Προέρχεται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα (κύτταρα C) του θυρεοειδούς, τα οποία εκκρίνουν την ορμόνη καλσιτονίνη. Συχνά παρουσιάζει μεταστάσεις στους λεμφαδένες από τη στιγμή της διάγνωσης. Ο έλεγχος των επιπέδων καλσιτονίνης και προκαλσιτονίνης στο αίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του μυελοειδούς καρκίνου.

Αυτές είναι ορισμένες γενικές πληροφορίες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς και τους διάφορους τύπους του. Σημειώστε ότι η συμβουλή και η αξιολόγηση ενός ιατρού είναι απαραίτητες για την κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης.

Καρκίνος του Θυρεοειδούς με Αναπλαστική/Αδιαφοροποίητη Μορφή

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς με αναπλαστική ή αδιαφοροποίητη μορφή αντιπροσωπεύει τον πιο επιθετικό τύπο του καρκίνου. Ευτυχώς, η εμφάνισή του είναι σπάνια, αποτελώντας μόνο το 1-2% των όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Ωστόσο, η πρόγνωσή του είναι δυσοίωνη. Οι ασθενείς με αυτήν τη μορφή του καρκίνου έχουν μέσο όρο επιβίωσης τριών έως έξι μηνών, ενώ μόνο το 20% των ασθενών επιζεί για ένα ή περισσότερα έτη.

Λέμφωμα του Θυρεοειδούς

Το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς αναφέρεται σε έναν ειδικό ιστολογικό τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς. Προέρχεται από το λεμφικό σύστημα του θυρεοειδούς και αποτελεί το 1-5% των καρκίνων του θυρεοειδούς. Επίσης, το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς συνδέεται στενά με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Συγκεκριμένα, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος του θυρεοειδούς κατά 70-80 φορές σε σχέση με την έλλειψή της.

Πλειοψηφία των πρωτοπαθών λεμφωμάτων του θυρεοειδούς αφορά τα μη-Χότζκιν λεμφώματα. Αυτά περιλαμβάνουν το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων Β-κυττάρων, το εκβληνογονοεξαρτώμενο λεμφικό ιστό λέμφωμα, το λεμφωμα περιφερικής ζώνης με Β-κύτταρα, το θυλακιώδες λέμφωμα, καθώς και οποιαδήποτε συνδυασμός αυτών. Αντίθετα με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς αντιδρά θετικά στην ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία. Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει κάποιο πλεονέκτημα στην επιβίωση με την προσθήκη χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς.

Αιτίες του Καρκίνου του Θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς προκαλείται από μια συνδυασμένη επίδραση περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ακτινοθεραπεία του λαιμού κατά την παιδική ηλικία, το θηλυκό φύλο, μια διατροφή φτωχή σε ιώδιο, τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto για τον θυρεοειδοκάρκινο του θυρεοειδούς, καθώς και διάφορες γενετικές παράγοντες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με γενετικές διαταραχές που αφορούν το μυελοειδή καρκίνο.

Παράγοντες Κινδύνου για τον Καρκίνο του Θυρεοειδούς

Ορισμένοι αποδεδειγμένοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

  • Καταγράφηκε ακτινοθεραπεία στον λαιμό κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
  • Γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης.
  • Διατροφή με έλλειψη ιωδίου.
  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto (Hashimoto) για τον θυρεοειδοκάρκινο.
  • Γενετικοί παράγοντες, ιδίως σε περιπτώσεις γενετικών συνδρόμων, όπως ο μυελοειδής καρκίνος.

Συμπτώματα του Καρκίνου του Θυρεοειδούς

Σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν προκαλεί συμπτώματα. Σπάνια, ωστόσο, οι ασθενείς με μεγάλο καρκίνο του θυρεοειδούς μπορεί να αισθάνονται ένα συμπαγές, σκληρό όζο στην πρόσθια περιοχή του λαιμού.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν ο καρκίνος ανιχνεύεται κοντά στον αντίστροφο λαρυγγικό νεύρο, η ενδεχόμενη πίεση του νεύρου από τον όγκο μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της φωνής (βραχνάδα).

Επίσης, ορισμένοι ασθενείς με μη διαγνωσμένη νόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αισθάνονται σκληρούς, ακίνητους και διογκωμένους λεμφαδένες στο πλάγιο μέρος του λαιμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξάπλωση της νόσου στους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες είναι πολύ πιθανή.

Διάγνωση του Καρκίνου του Θυρεοειδούς

Εκτός από την καλσιτονίνη για τον μυελοειδή καρκίνο, δεν υπάρχουν άλλοι ειδικοί βιοχημικοί δείκτες στο αίμα για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η υπερηχογραφία είναι η πιο αποτελεσματική και ειδική μέθοδος για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Συνήθως, ο καρκίνος του θυρεοειδούς ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια ερευνητικών εξετάσεων για υποψία κάποιας άλλης πάθησης του λαιμού. Συχνά, η ανωμαλία ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διεξαγωγή απεικονιστικών εξετάσεων του λαιμού για άλλο αίτιο.

Αναλυτικά μπορείτε να μιλήσετε με τον χειρουργό θυρεοειδούς Κωνσταντίνο Αποστόλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *