Πόσο καιρό κάνει να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής

Πόσο καιρό κάνει να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής

Πόσο καιρό απαιτείται για να ρυθμιστεί η λειτουργία του θυρεοειδούς; Η χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών μέσω στόματος χρησιμοποιείται για διάφορες καταστάσεις και παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Η χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις:

  1. Θεραπεία υποθυρεοειδισμού (αναπλήρωση θυρεοειδικών ορμονών) – Ρύθμιση θυρεοειδούς λειτουργίας: Σε αυτή την περίπτωση, ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών λόγω διαφόρων παθήσεων, με την χρόνια θυρεοειδίτιδα Hashimoto να είναι η πιο συχνή αιτία. Σκοπός της χορήγησης ορμονών είναι η αναπλήρωση του ελλείμματος θυρεοειδικών ορμονών, έτσι ώστε να φτάσουν σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα.
  2. Θεραπεία υποκατάστασης για τη ρύθμιση της θυρεοειδούς λειτουργίας: Η θεραπεία υποκατάστασης εφαρμόζεται όταν ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας (ολική θυρεοειδεκτομή) ή μια μεγάλη μερίδα αυτού (ημιθυρεοειδεκτομή ή λοβεκτομή) έχει αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, οδηγώντας σε πλήρη έλλειψη ή έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα των ασθενών.

Στην περίπτωση της ολικής θυρεοειδεκτομής, όπου αφαιρείται ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας, υπάρχει πλήρης έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών από το αίμα. Επομένως, ο οργανισμός εξαρτάται αποκλειστικά από τη χορήγηση συνθετικής θυροξίνης ή αντίστοιχων ορμονών μέσω του στόματος.

Οι δύο βασικές ορμόνες που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα είναι η τριιωδοθυρονίνη (T3) και η θυροξίνη (T4). Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερη θυροξίνη σε σχέση με την τριιωδοθυρονίνη. Συνεπώς, η υποκατάσταση θυρεοειδικών ορμονών μέσω στόματος πραγματοποιείται με τη χορήγηση συνθετικής θυροξίνης ή αντίστοιχων ορμονών.

Κάθε ορμόνη που κυκλοφορεί στο αίμα έχει έναν χρόνο ημιζωής (Τ1/2), που αναφέρεται στο χρόνο που απαιτείται για να μειωθούν τα επίπεδά της στο αίμα στο μισό της αρχικής τους τιμής. Ο χρόνος ημιζωής επηρεάζει επίσης τον χρόνο που απαιτείται για να επιτευχθούν φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών στο αίμα.

Η τριιωδοθυρονίνη (T3) έχει μια ημιζωή μερικών ωρών, ενώ η θυροξίνη (T4) έχει μια ημιζωή της τάξης των 5-7 ημερών.

Επομένως, ο χρόνος που απαιτείται για να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής λειτουργία εξαρτάται από τον χρόνο ημιζωής της χορηγούμενης θυροξίνης (T4), ο οποίος είναι παρόμοιος με αυτόν της φυσικής θυροξίνης (5-7 ημέρες).

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που απαιτείται για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς είναι 4-6 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών. Κατόπιν αυτού, γίνεται αξιολόγηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και της θυρεοστιμουλίνης (TSH) στο αίμα και πραγματοποιούνται μικρές προσαρμογές στη θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες.

Ποιος είναι ο ρόλος του θυρεοειδούς αδένα στο μεταβολισμό;

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του μεταβολισμού του σώματος, καθώς παράγει τις δύο κύριες θυρεοειδικές ορμόνες, τη θυροξίνη (T4) και την τριιωδοθυρονίνη (T3). Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν τον μεταβολισμό των κυττάρων σε όλο το σώμα.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς παράγονται μέσω μιας σύνθετης διαδικασίας στον θυρεοειδή αδένα. Για την παραγωγή αυτών των ορμονών απαιτείται η θυρεοσφαιρίνη (θυρεοσφαιρίνη – Tg), μια πρωτεΐνη που παράγεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Η θυρεοσφαιρίνη συνδέεται με το ιώδιο που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας και σχηματίζει κυρίως την Τ4 και σε μικρότερο βαθμό την Τ3.

Η Τ4 είναι η κυρίαρχη μορφή ορμόνης που απελευθερώνεται, αλλά μετατρέπεται στην πιο ενεργή μορφή, την Τ3, στους περιφερειακούς ιστούς και τα κύτταρα του σώματος. Η μετατροπή αυτή γίνεται με τη βοήθεια ειδικών ενζύμων. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς, Τ4 και Τ3, επηρεάζουν όλο το σώμα μας μέσω της κυκλοφορίας τους στο αίμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *